ETKOn etkot Kustaa Vaasassa

Vielä pari vuotta sitten oli mahdollista pysyä keltanokkaisten suomipanimoiden perässä edes jollain tasolla. Tänä päivänä panimoiden määrä ja oma kiinnostus aihetta kohtaan ovat kuitenkin lähteneet täysin eri suuntiin, enkä näin ollen ole kovinkaan hyvin perillä uusista tulokkaista.

Itähelsinkiläinen ETKO Brewing kuului ”ennenkuulemattomien” tekijöiden joukkoon vielä viikko sitten, mutta Kustaa Vaasan ravintolapäälliköltä tullut kutsu panimon lanseeraustilaisuuteen muutti kaiken. Tai noh, ainakin sen yhden asian. Olin muutenkin Helsingissä tappamassa kärpäsiä viime torstaina, joten ilmaisella oluella minut saatiin houkuteltua viettämään parituntinen Vaasankadulla.

Jäin Kulttuuritalolla bussista pois, nappasin mukaani Alppilan kotiolutmaakarin uusimmat korruptiopullot ja käppäilin kohti Kustaa Vaasaa. Ajoitukseni ei kuitenkaan osunut ihan nappiin, sillä Kustun ovet olivat vielä säpissä. Hätä ei ollut minkään näköinen, sillä muistin Arden kirjoittaneen edellisviikolla naapurin uudesta New England IPAsta. Solmuun siis.

Pehmeän maltainen, mutta samaan aikaan kovan katkeroinen – ainakin tyyli huomioiden. Alkuun ihan miellyttävä, mutta lämmetessään iski naamalle kunnon he-ma-pa-pakastevihannekset. Joihan tuon, mutta että NEIPA?

”Toivottavasti Etkon oluet on paremmassa kunnossa”, tuumailin avatessani Kustun ovea. Ja olivathan ne. Heti kättelyssä tuoppiin valutettiin Random IPA. Oliko se nyt IPA vai sessio-sellainen, niin siitä voidaan kiistellä, mutta yhtä kaikki maukas olut, jota voisi ryystää useammankin putkeen. Limemäistä raikkautta, ilman häiritsevää (karamelli)maltaisuutta. Helppo juotavuus on välillä… helppoa.

img_20171119_134932.jpg

ETKOn historia ulottuu aina viime vuoden puolelle, mutta vasta näin syksyllä 2017 toiminta nytkähti virallisesti liikkeelle, kun panimo valmistui Herttoniemeen. Melko hissukseen ovat perustajat tekemisistään olleet, mikä on sinänsä hauska, sillä firman taustalta löytyy mainosmiehiä parikin kappaletta. Ammattilaisen kädenjälki paistoi kuitenkin brändäyksessä, sillä põhjalamainen logo, Oispa kaljaa -slogan sekä perisuomalainen, mutta samaan aikaan moneen suuhun taipuva nimi olivat mielenkiintoa herättävä paketti. Vähän erilaista tekemistä kotimaisella olutkentällä.

img_20171119_135023.jpg

Vielä ehti tissuttelemaan, joten sain eteeni tuopillisen Full Nelsonia, alaotsikolla Kölsch-style Ale. Kölsch tuntuu elävän jonkinasteista nousukautta, mutta enemmän modernisoituna versiona. ETKOn näkemys saksalaisesta perinnetyylistä oli myös päivitetty, sillä olut oli nimensä mukaisesti humaloitu uusiseelantilaisella Nelson Sauvinilla. Tai kuten panimo asian netissä ilmaisi, Nelson Sauvignonilla. Eipä tuo nyt niin suuri virhe ole, sillä Sauvignon Blanc -rypäleestähän humala on nimensä saanut.

Entä se itse olut. Kevyen leipäistä mallasta, hitunen makeutta sekä raikastavan hedelmäinen loppukosketus. Puhdasta tekemistä, kuten IPAkin. En tiedä tarpeeksi kölschistä voidakseni verrata Full Nelsonia mihinkään tiettyyn, mutta pääasia on kuitenkin, että se oli maistuva ja sitä teki mieli juoda lisää. Kenties humalaprofiili olisi voinut olla hieman äänekkäämpikin, kun nyt kikkailemaan oltiin lähdetty.

Miellyttävä ensikosketus ETKO Brewingiin ja mukavia tyyppejä vaikutti panimon taustalta löytyvän. Ja kun ulkoasu sekä tuotteet ovat kunnossa, niin eiköhän ETKOn kanssa päästä joskus myös jatkoille. Mitä hemmettiä se ikinä sitten tarkoittaakaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑