Vieraskynä: Mallassepät Leka – tupla tai kuitti

Teksti ja kuva: Teijo Aflecht


Round 2. Fight! Lyökö Leka erät tasoihin vai tuleeko kuokkaan uudestaan? Päällimmäinen motivaatio blogissa jo aiemmin esiintyneen oluen tsekkaamiseen on tietysti itse oluenjuonti, varsinkin uudelta paikalliselta panimolta. Kuitenkin myös Lekan protoversiolle murska-arvion antaneen feilstyle-blogaajan näpäyttäminen kaupallisen version majesteettisuudella kutkuttelee mielen sopukoita. Tosin näkemykset ovat siinä määrin viime aikoina menneet blogin isännän Teemu Lahtisen kanssa yksiin, että ilmassa on kenties enemmän uhkaa kuin mahdollisuutta.

“Leka on Suomen smoothein IPA”, todetaan panimolta. Ei sentään smoothiein IPA, vaikka se niin kovin trendikästä näinä samean jäämurskalla höystetyn hedelmämehun aikoina olisikin. Mallassepät päinvastoin panee trendejä vastaan etsimällä maltaan ja humalan tasapainoa. Tätä monet tuntuvat somessa kaipaavankin. Ajatus vaikka Ballast Point Sculpinin tyylisestä maltaisesta IPAsta näpsäkällä, raikkaalla humaloinnilla tuntuu houkuttelevalta.

Aiemman arvion pohjalta pieni muki saa riittää tutustumiseen, onhan se ylioppilaskylän ylpeydessä Three Beersissä sentään kolmanneslitran kuten kuuluukin. Alku on lupaava: muhkea, kestävä valkoinen vaahtokukka kunnossa ja kauniin kuparinen väri. Tuoksussa makeaa mallasta, karviaista ja herukkaa, hieman myös sitrusta. Yhdistelmä vie tiskinpesun saippuaisiin tunnelmiin. Maku on valitettavasti suomalaiselle IPAlle liiankin tuttu. Tunkkaista sitrusta epämääräisessä mallaspedissä. Ylipäätään maut ovat piilossa, maltaisuus ei anna parasta kuvaa itsestään. Humaloinnin tuoreus ja herukkaisuus pilkistävät hieman jälkimaussa. Suutuntuma on kuitenkin pehmeä ja hiilihapot maltilliset, mikä lyö hyvin yhteen mallasrungon kanssa.

Juotavuus Lekassa on kohtuullinen ja alkoholikin on visusti piilossa maltaan alla, mutta aromit hautautuvat samaan suohon. Mahdollisuuksia olisi tuunauksella esimerkiksi överihumaloidun jenkkityylisen red alen suuntaan, mutta ilmeisesti panimolla ei haluta antaa humalalle liikaa valtaa. Nyt Lekasta on vaikea sanoa onko se lintu vai lentokone, mutta Teräsmies ei ainakaan.

Kirjoittaja on turkulaistunut lappeenrantalainen hapan olutharrastaja, alakulttuurientusiasti ja armoton jalkapalloilija.

One thought on “Vieraskynä: Mallassepät Leka – tupla tai kuitti

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑