Panimoyhtiö Tuju – Black Sunday

Panimoyhtiö Tujun lahjuspussukan purku jatkuu. Viimeksi päässä oli vaaleaa nestettä, mutta nyt sukelletaan tummiin vesiin ja yritetään tulkita lappeenrantalaista mielenmaisemaa.

Stout Export N:O 2, 8%

Viimevuotisesta foreign stoutista on keitelty uusi versio Alkon pienpanimokattausta varten. 0,2% vähemmän potkua, muista mahdollisista muutoksista en ole tietoinen.

Export N:O 1 on arvosteltu vanhalla blogipohjalla reilu puoli vuotta sitten, joten palataan kesäisiin tunnelmiin hetkeksi:

“Juhannuksen kunniaksi olut oli kuin sammuneesta kokosta nostettu: savu nousi jäännöksistä kohti pilvetöntä taivasta ja tuhka leijaili ilmassa muodostaen pienen hilsekerroksen olkapäille. Lomailijat olivat vetäytyneet jo mökkeihinsä iltakahville, jonka sekaan lorautettin suklaasiirappia sekä aimo tujaus likööriä. Lapsille toki kaakaota. Jostain kaukaa peltojen takaa kuului lehmien ammunta ja vieno lannan käry täytti ilman. Mustarastaan haikea huilu julisti kesän olevan vihdoin täällä.”

Kesä on kuollut ja pakkasukko vaatii uhrilahjojaan. Oluen liköörimäisyys on lirvahtanut hieman jopa katkeron puolelle, sillä sen mausteisuus tuo mieleen Unicumin. Samalla myös mallaspohjasta on riipaistu palanen pois ja Export tuntuu kevyemmältä kuin edeltäjänsä. Kakkonen voi olla myös ykkönen, mutta nyt ykkönen ei ole kakkonen.

Processed with VSCO with c1 preset

Tuju / Lehmus Roastery Lesoilu Stout, 9%

Olutarvioiden “black Sunday” alkaa olemaan peitelty jo hautaansa, mutta viimeinen valo pilkottaa vielä pullonsuusta.

Jo nimi kertoo, että nyt ei enää leikitä. Paikallisen Lehmus Roasteryn kanssa toteutettu kahvistout on imperiaalisiin mittoihin kasvava herkku, jota ei haluaisi jakaa kenenkään kanssa.

Pullokypsytetty stout on ahdettu täyteen Bourbon Arabica -lajiketta ja koko komeus on marinoitu vielä bourbon-tynnyrissä. Bourbon on kuitenkin vain vaniljainen sivujuonne, kun kahvisuus alkaa tekemään taikojaan. Täydellisesti pohjaan palanut kahvi antaa suklaamaisia sävyjä, jotka se seuraavassa hetkessä polttaa tuhkaksi. Pehmeän mokkainen kosketus muuttuu humalaisen herätteleväksi ravistukseksi. Kylmä kahvi todellakin kaunistaa. Janoan lisää!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑