ANT FEST: Fiskarsin Panimo / Ägräs Distillery

Fiskarsin Panimo sai alkunsa 2011, kun Jari Leinosen ja Juha Kurosen olutintoilu lähti hiukan käsistä. Silloisen Rekolan Panimon ensimmäiset pienet tilat olivat Mäntsälässä, mutta ne jäivät nopeasti pieneksi ja vuodesta 2014 olemmekin majailleet Fiskarsin ruukissa. Olo tuntuu täällä niin kotoisalta, että hiukan yli vuosi sitten nimikin taipui ruukkikylän mukaiseksi.

Maukkaiden oluiden tuottamisen lisäksi erityisesti hyvien ruokaoluiden kehitteleminen on lähellä sydäntämme. Jarin 17 vuoden työkokemus ruuan parissa tuskin on tähän mieltymykseen täysin syytön… Makumaailmamme pyörivät vahvasti kotimaisten luonnon antimien sekä hiivan tuottamien aromien ympärillä. Toki arvostamme fressiä humalointiakin, mutta sitä katkerinta IPAa on turha meiltä etsiä (vuodesta 2016 IPA-vapaa panimo and proud of it!).

Tykkäämme käydä perinteiden lähteillä, ammentaa uutta vanhemmistakin ideoista. Tästä esimerkkinä vaikkapa suupieliä nykivä, Panimo Hiisin kanssa toteutettu Kaksi Kotia – Vailla Humalaa -gruit ale, taikka Tirraankin nyt tuotava sahti. Mukaan ANT FESTeille lähtee myös Bier Brand, eli tuttavallisemmin oluttisle. Siitä tarinoidaan mielellään lisää Lahdessa, joten nähdään Tirrassa.

T: Jenni, Jari, Simon, Timo ja Minna


Ägräs Distillery edustaa hiukan vahvempien juomien tuotantoa Fiskarsin ruukissa. Kuparisessa kolonnitislaimessa syntyy tislaajamme Tomi Purhosen toimesta tällä hetkellä akvavitiä, kahta erilaista giniä sekä tislettä, jota maltillisen odottelun jälkeen vuonna 2020 saadaan tituleerata viskiksi.

Idea tislaamosta syntyi samojen henkilöiden kautta jotka ovat Fiskarsin Panimon takana, mutta Ägräksellä on hiukan useampia omistajia: reippaasti yli 500. Ägräs Distillery on suomen ensimmäinen joukkorahoitettu tislaamo ja ehkä juuri tästä syystä tunsimme että täysin uusien juttujen tekeminen on paikallaan. Syntyi maailman ensimmäinen akvavit-pohjainen RTD, eli ready to drink.

Suomalaisille on perinteisen lonkeron lisäksi lähivuosina tullut tutuksi innovatiivisemmatkin sekoiteratkaisut, mutta me päätimme ginin sijaan tehdä ensimmäisen ”lonkeromme” akvavitistä, nokkosesta, fenkolista ja sitruunasta. Ägräs Nordic Nettleä, eli Änkeröä, saa tietty ANT FESTeiltäkin ja näin festareiden kohderyhmää miettien sitä voisi helposti suositella erityisesti hapanoluiden ystäville.

Maut, raaka-aineet ja ideat tulevat suomalaisesta luonnosta. Tätä kuvastaa myös nimi Ägräs, joka pohjautuu Mikael Agricolan mainitsemaan Ägräkseen, eli karjalaiseen luonnon, sadon ja kasvillisuuden suojelijaan tai epäjumalaan.

Tällä hetkellä Ägräs on vielä hyvinkin pieni tislaamo, joka toimii pääasiallisesti kolmen henkilön voimin. Akvavitvallankumous on toki jo alkanut, joten pois alta (tai pulloon?) risut ja männynkävyt.

T: Tomi, Fred ja Jenni

Nörttikurioosaa: Ägräs tai Äkräs on esiintynyt jopa Marvel Comicsin maailmassa http://marvel.wikia.com/wiki/%C3%84kr%C3%A4s_(Earth-616)


antfestposter.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑