Panimo HIMA & ystävät -tasting nosti kotioluen seuraavalle tasolle

Panimo HIMA kutsui minut järjestämäänsä maistelutilaisuuteen. Otin kutsun vastaan, sillä kesän tastingiin en päässyt, mutta nyt näin loppusyksystä oli hyvä hetki vetäytyä (taka)töölöläiseen kerhotilaan maistelemaan kotipanimoiden uusia tuulia. Ja ne tuulet olivat hyvinkin myötäisiä.

Saavuin pelipaikoille hieman kuuden jälkeen ja koko konkkaronkka odottelikin jo janoisina session alkua. Tila oli hämmentävä; nimettömäksi jääneen firman virkistystila kätki sisäänsä kaikkea hieromapöydästä ja sängystä aina toppeihin sekä tangoihin. Ja ei, kyseessä ei ole erotiikka-alan yritys. Tai noh, mistä minä sen tiedän, vaikka olisikin.

Panimo HIMA -kaksikon lisäksi paikalla oli kotipanijoista Kaarlon Kotipanimon Kaarlo sekä illan kovimmaksi tekijäksi paljastunut Ville, joka tehtailee oluitaan ilman sen kummempia taiteilijanimiä. Tai ainakin siihen olettamukseen jäin. (Ogelin kotipanimosta kuulin puhuttavan tämän jutun julkaisun jälkeen.)

Mediaa edusti seurapiiriblogisti Arde sekä maestro Ilkka Sysilä. Kusettaja-nimellähän Sysilä tällä hetkellä ruotii asioita internetissä. Saimaan oluita nyt ainakin.

Session lähtökohta oli simppeli: juodaan kymmenkunta kotiolutta, keskustellaan niistä ehkä tovi ja juodaan lisää. Eli hyvinkin pönötysvapaa ja rento tapahtuma.

Ruokaa olisi ollut HIMAn puolesta myös tarjolla – ainakin imperial stoutissa haudutettua lammasta ja pastasalaattia – mutta hetki sitten puoliksi syödyt Daddy Greensin Parmejean Sibelius sekä Margherita painoivat vatsassa vielä liikaa.

Kyllä muuten Napoli-tyylin pizza on tehnyt ruokalajista taas relevantin. Käppäiset “ravintolapizzat” tai “kebaberiapizzat” eivät vaan enää kiinnostaa. Sanoivat käävät mitä tahansa.

2018-11-19 01.12.02 1.jpg

Tämä ei ole kuitenkaan ruokapostaus, joten nyt juodaan. Julkaisen muistiinpanot joitain korjattuja kirjoitusvirheitä lukuunottamatta sellaiseen.


Aloitusmaljana juuri arvosteltu Issen bisse! Arviossani arvelin keitossa olevan mukana sitruunaruohoa ja sitähän siellä kuulemma onkin. HIMAn edustajan mukaan resepti anastettu kohtsillään kaupallistuvalta Masis Breweryltä.

Ensimmäinen itselle uusi olut Villen Bingo Bango Mango. 5,5%. Todella samea. Happamuutta on, miltei tarpeeksi. Mangoa. Kyllä. Tuhti. Jopa hop burnia jälkimaussa. Ehkä myös pieni pilttimäisyys mangon ominaisuudessa. Aika näpsäkkä. Sour NEIPA?

Kaarlon Kotipanimoon tutustuttiin seuraavaksi useamman oluen voimin. Kaarlo pitää muuten nykyään myös kotiolutblogia. Lukekaa. Tai älkää.

Arnold NEIPA, tai hazy IPA. Tässä mukana myös HIMA. Edellisenä päivänä pullotettu. Klo 19:00. Ruista 25%, outoa! Ei tunnu. 5,3%. Hieman harmahtava väri. Kuuluuko ananas tropiikkiin? Hop burnia maltillisesti. Katkeroa jos hieman saisi. Tai noh, kyllä sitäkin löytyy. Upea etiketti (katso artikkelikuva).

Kaarlolta berliner weissea, 5,1%, eli vahvahko tyylilajin edustaja. Ruisjuuri. Pantu jo 22.04. Villiintynyt tuoksu, mutta maku enemmän suoraviivaista (sitrus)happoisuutta. Omenasiiderimäisyyttä. Loppumaku jää hieman vajaaksi kaikessa viljaisuudessaan.

2018-11-19 01.12.01 2.jpg

Brown IPA. 6,1%. Sahdin juojan pyllypissa väriltään. Brown oluen nimessä/tyylissä muutenkin 0/5. Tuoksu kiva, paahdettua mäntyä ja sitrusta. Makukin on kiva. Kahvia, metsäisyyttä sekä sitrusta. Monipuolinen. Hiilihappotaso vähän liian kova. Black IPA ilman “pintojen kiinni grillaamista”. Positiivinen yllätys.

Kaarlolta kunnon erikoisuuden tavoittelua: 5%, sama pohja kuin berliner weissessa, mutta hapankaalilla hapatettu, tyrni-puolukka-pihlajanmarja-punajuuri. Eli mausteita: on. Kunnon Brekeriet-pommi. Tuoksussa hapankaalia, vai kuvittelenko vain? Nätin pinkki. Maku todella monipuolinen, joskin silti raikkaan simppeli. On muuten ensimmäinen punajuurihapan, jossa punajuuri ei maistu siltä kuin nuolisi peltoa.

2018-11-19 01.12.01 1.jpg

Tupla-dubbel, puoli kiloa Tupla-patukoita seassa. Nyt kikkaillaan. 6,6%. Kiva idea, toteutus jotenkin meh ja nääh. Ei ole oma suosikkityyli muutenkaan dubbel. Banaani-luumu-pähkinä-liköörinen tuoksu, trappistimainen. Samaa suussa. Rasvamaksa… rasvavaahto-olut on ensi kesän juttu? Toivottavasti ei, sillä session selvästi huonoin tuote.

Omenasiideri-sour Kaarlolta. MITÄ!? Snake bite taitaa olla oikea termi/tyyli? 5%. Tammi- ja omenapuuta. Happamuutta kivasti. “Ei mitään esanssia, saatana”. Jopa brettamainen. Tosi hyvä, lambicmainen. Hitto, miten hyvä juoma.

Kaarlon (tuottelias kaveri!) viimeinen olut tottelee nimeä Ruska Nolimo. Ruska-olutsarjan toinen versio, nyt nimetty Nolimo-järven mukaan (ensimmäinen Suolijärven). Korkin päällä oli vahasinetti. Kuulin avausniksin. Kerronko? Flanders-inspiroitunut. Ruista mukana. 5,2%. Tuoksu hyvin autenttinen. Etikkaa, kirsikkaa, marjaisuutta. Aika kiva. Maku vie hommaa tunkkaisemmille vesille. Ei huono, mutta puuta ja likööriä. Jopa salmiakkia. Teetä. Ei ole oma tyyli, mutta kyllä tätä juo.

2018-11-19 01.12.00 1.jpg

Loppuun vielä kaksi Villen olutta. Cassius Gay, kuulemma Arden keksimä nimi joskus gay priden aikaan, toimii. 5%. Upean tumma väri mustaviinimarjasta sekä mustikasta. Toissavuoden tammikuussa tehty. Lääkepastillia, tai ehkä paremmin Finrexiniä, ja mustikkapiirakkaa. Todella syvä olut. Ei laktoosia, mutta mausteena käytetty vanilja luo kenties samoja sävyjä. CoolHead, varo! Jälkiruokajuoma, tai “multi purpose”, kuten Sysilä kommentoi. Otin lisää. Illan kovin.

2018-11-19 01.12.00 2.jpg

Passion for Passion, 3%. Eli passionhedelmähapanta. Olen vähän jo kyllästyny passioon, mutten enää? Intensiivinen tuoksu. Ja maku. Brekeriet, oletko se sinä? Fressi. Alkumalja. Keskimalja. Loppumalja. Sitrus ja passio, toimii.


Illan viimeiseksi hitaaksi laseihin kaadettiin HIMAn Joker- brut imperial stout, mutta olo alkoi olla siinä vaiheessa jo perin hilpeä ja lasi tyhjeni maestron kanssa pikkusikaria poltellen. Palaan siis Jokerin pariin, kunhan ehdin jääkaapissa olevan pullon tuhota.

Iso kiitos Panimo HIMAlle ystävineen. Pääkaupunkiseudun kotiolutskene on selvästi osaavissa käsissä.

11 thoughts on “Panimo HIMA & ystävät -tasting nosti kotioluen seuraavalle tasolle

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑