Arvostelussa Salama Brewingin ensioluet: Löytyykö suurille sanoille katetta?

Espoolainen Salama Brewing ilmestyi olutkentälle muutama viikko sitten takki auki ja ilman turhaa ujostelua. Tulokas lupasi jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana uudistaa kotimaista panimoalaa radikaalisti. Salama kertoi myös haluavansa olla kansainvälinen pioneeri, ei maitokauppojen hyllytilasta kinasteleva seuraaja.

Nelikon itsevarma ja ei-niin-suomalainen lähestymistapa herätti ihastusta sekä vihastusta. Osa nosti hattuaan panimon reteälle ja jopa röyhkeällekin asenteelle, osa taas peräänkuulutti nöyryyttä. Yhtä kaikki, Salama sai olutihmiset varpailleen jo ennen ensimmäisten tippojen valumista tuoppeihin, joten markkinointistrategiaa voisi kutsua onnistuneeksi.

Lue myös Olutpostin sekä Pint Generalin haastattelut aiheesta.

Mutta entä jos unohdetaan hetkeksi suuret sanat. Entä jos riisutaan Salaman näyttävä graafinen ilme ja jätetään jäljelle pelkkä olut – se nyt on kuitenkin panimon tärkein elementti, hyvä olut.

Löytyykö niille suurille sanoille katetta?


Elektro | 6,7% | IPA

Elektro salamoi jossain modernin ja hieman perinteisemmän IPAn leikkauspisteessä. Sameahkon keltaista, mutta ei ehkä ihan uusienglantilaista kuitenkaan.

Monihedelmäinen ja hieman kuminenkin tuoksu. Hedelmäpurukumia ehkä?

Maku on vielä hedelmäisempi, ananas ja greippi isoimmin äänessä. Hieman havumetsän kuiskintaa ja lopussa katkeroa selvästi enemmän kuin nykyajan mehustelu-IPOissa yleensä.

Pienenä kauneusvirheenä tuo tuoksun kumisuus, mutta muuten maistuva päänavaus.  

Electrocution | 8,6% | DIPA

Tämä julkaistiin samaan aikaan IPAn kanssa, mutta Tirran* hanasto joutui tupla-IPAa odottelemaan vajaan viikon.

Tuoksussa epämääräistä happamuutta makeahkon tropiikin päällä leijumassa.

Maku iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. (Tiedän, todella mielikuvituksetonta kirjoittamista nyt!) Tuoreista monihedelmistä puristettua mehua, joka tyyliin nähden makeutuu loppua kohden maltillisesti. Juuri sopivasti itse asiassa.

Katkerotaso on viilattu kohdilleen ja ananas kuuluu olueen. Jopa Omnipollon Nebuchadnezzar tulee mieleen. Tuore sellainen. Toimii!


Mitä näistä ensioluista voi sitten päätellä? Sen, että Salama Brewingillä on paketti yllättävänkin näyttävästi kasassa. Eipä taida olla vastaavaa debytanttia tässä maassa nähty. Ei näillä oluilla toki vielä maailmaa valloiteta. Eikä edes samoin tein nousta suoraan Suomen kärkipanimojen joukkoon, mutta pitää muistaa, että esimerkiksi CoolHeadin ja Tujun kaltaisilla mestaruussarjan tekijöillä kesti tovi löytää oma äänensä. Salamalla se ääni tuntuu tulevan luonnostaan – olkoonkin se sitten hieman ylimielinen.

* Molemmat oluet juotu ilmaiseksi Tirran hanasta. 

 

 

5 thoughts on “Arvostelussa Salama Brewingin ensioluet: Löytyykö suurille sanoille katetta?

Add yours

  1. Itsekin valmistauduin lyttäämään Salama-oluet mahdollisimman näyttävästi, mutta oluethan olivat hyviä.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑