Vieraskynä: Mehua etsimässä ympäri maailmaa

Teksti ja kuvat: Kira Pesonen


Oma olutharrastukseni lähti liikkeelle aikanaan stouteista ja portereista, joskus parikymppisenä. Join usein baarissa Guinnessia hanabulkkilagerin sijaan. Mietin juodessani, että maailmassa on oltava jotain enemmän, jotain parempaa.

Kun ostin muutaman vuoden päästä Alkosta pehmeän St Peter’s Cream Stoutin, tiesin löytäneeni oman lajini siitä huolimatta, ettei tuo stout ollut mikään maata järisyttävä. Ymmärsin kuitenkin, että on olemassa jotain Guinnessia parempaa, jotain enemmän.

Join hipsterimäisesti vahvoja tummia stouteja jo ennen kuin se oli cool. Osasin parittaa niitä ruoan kanssa kuin viinejä, ja luttasin kaikki stoutit mitä baareista, Alkosta ja kaupoista sai.

Silloin Alkossa oli suppeampi valikoima, mutta mieleeni on jäänyt vuosien varrelta ainakin Great Dividen Yeti Imperial Stout yhtenä loistavana stöbänä – kuten me lappeenrantalaiset sanomme.

Trendejä tulee ja menee, ja vaikka stoutit pysyvät uutena mustana jatkuvasti, juon toki paljon muitakin oluita. Tällä hetkellä hymyä suupieliin vievät DDH:t, NEIPAt, IIPAt ja sameat, murkyt keitokset, eli mehut. Tällä hetkellä stoutin sijaan kysyn tiskiltä mitä NEIPOja teillä on.

Parhaimmat mehut, jotka olen juonut, löytyvät lukkarinrakkaudellisesti Tujulta. Ravintola Pikkulinnulle tehty Isolintu on jäänyt mieleen, samoin Galaxyt räjähtää (jonka hanalätkä on minun kuvittamani), ja viimeisimpänä Tujun ja CoolHeadin kollaboraatio-olut Friends with Benefits IIPA. Olut, jota isot pojat sanovat joskus jopa liian katkeroiseksi, mutta jota itse voisin vetää purkkikaupalla.

tujucool.jpg
Mehuu! Panimoyhtiö Tuju x CoolHead Friends With Benefits IIPA

Mehutrendi on jo hetken ollut valloillaan, ja se sopii minulle reissatessani ympäri maailmaa.

Lähtiessäni matkoille en suoranaisesti olutmatkaile, mutta netistä tulee kyllä kerättyä lista mielenkiintoisista panimoista ja panimoravintoloista taskuun valmiiksi. Tämän opin kantapään kautta tekemään ihan googlettamalla, koska TripAdvisorin kaltaisilla arvostelusivustoilla kehutaan ”kaupungin parhaaksi panimopubiksi” sellaisia, joissa on pelkkää sontaa hanassa. Toisille riittää pari hikistä lageria ja hienot rosteripöntöt koristeena.

Helmiä löytyy, jos seuraa keskusteluja muualta netissä tai kuuntelee hyviä vinkkejä.

Pohjois-Amerikka

New Yorkissa Brooklynin puolella oli pala taivasta, Other Half Brewery. Katsoin tiskin takana olevaa listausta ja luulin hetken jo kuolleeni ja tulleeni todella taivaaseen; NEIPAa, DDH:ta, stouteja lista täynnä. Niin paljon oluita, niin vähän aikaa, niin vähän maksassa alkoholinpolttokapasiteettia.

Valitsin kuitenkin pari IPAa ja yhden stoutin, enkä pettynyt. Triple Imperial Oat Cream IPAt olivat mielenkiintoisia ja jokaisessa riitti sameutta, katkeruutta ja sopivaa hedelmäisyyttä liioittelematta sitä.

Stouttinsa myös saivat minut iloiseksi. Listalla oli muutakin kuin kahvistoutteja, joka tuntuu nyt kasvaneen vähän turhan trendikkääksi. Paahteisuus on hyväksi, espresson läpitunkeva, vahva maku ei. Rajansa kaikella, joten Other Halfilla pääsin taas niin sanotusti minun stouttini alkulähteille.

other half2.jpg
Other Half Brewery, pala taivasta, Brooklyn, New York

Anekdootti tähän väliin, samana iltana piti mennä syömään kehuttuun mättöravintolaan nimeltään Hometown BBQ, johon oli jo pöytävaraus. Saimme puhelinsoiton Hometownilta ollessamme Other Halfissa, että varauksenne on peruutettu, koska Jimmy Kimmel osti juuri koko ravintolan.

#vainnewyorkjutut #haistapaskajimmykimmel

Kanadan puolella Montrealissa sijaitseva Dieu du Ciel -panimo kääntyy suoraan ”taivaan jumalaksi”. Kiinnostava panimo, joka tekee paljon stouteja, vehnäoluita ja bittereitä, ollen niistä kuuluisa. Yli 20 vuotta toiminut panimo on maineensa veroinen ja baarista kannattaakin ottaa maistelulauta. Täällä olen juonut Dieu du Cielin oman stoutin, joka oli oikein hyvää.

Montrealin satamasta löytyy Brewskey Brasserie, joka on turistialuemaineesta huolimatta hyvä paikka. Maistelulauta oli täälläkin hyvä veto.

Pohjoismaat

Islannin talvi on jotain ihan muuta. Siellä tulee suomalaisellakin nopeasti äitiä ikävä, jos ilmastoon ei ole tottunut. Silloin Reykjavíkissä tuli äidin lisäksi lämmittävää stoutia ikävä, joten äkkiä lämmittelemään panimopubiin!

Yksi paikka oli nimeltään Micro Bar, johon ei löytänytkään ihan noin vain. Koko pulju näytti olevan kiinni, vaikka Google Maps väitti meidän olevan jo perillä. Lopulta uskalsin työntää varaston ovelta näyttävää ovea vähän auki, ja sieltä löytyikin pitkien, kapeiden portaiden päästä lämmin, tunnelmallinen ja pieni pubi; Micro Bar oli löytynyt.

Toinen Reykjavíkin helmi on ehdottomasti Skúli. Vaikka tiskin takaa meiltä kiusallisesti kysyttiinkin olemmeko Suomesta, välittömästi, kun avasin suuni, jäi silti hyvä mieli. Hanoja riitti ja tiskin takana tiedettiin, kun jotain kysyin.

Myös BrewDog löytyy Reykjavíkistä, jossa join BrewDogin oman Hazy Janen.

Oslossa törmäsin To Ølin Brus Bariin, jossa oli hyvin asiantunteva henkilökunta. Heille sai luetella omia mielihalujaan ja mistä pitää oluissa, jonka perusteella ehdottivat juotavaa.

Mieleen jäi Mikkellerin Hop Terroir Project -sarjan oluet, joita maistelin muutamaa. Projektissa oli kyse muuten samalla reseptillä tehdyistä oluista, joissa jokaisessa oli kuitenkin erilaisissa maaperissä kasvatettuja humalalajikkeita. Tämä oli Mikkellerin jo toinen hop project, mutta vähän erilaisemmalla twistillä kuin aiempi. Nyt pääasiassa oli siis maaperä, ei niinkään humalalajike.

Heti Brus Barin nurkan takana on Crow Bryggeri, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Meno oli hipster, koko mesta sisustettu loft-henkeen, tupa ihan täynnä, mutta hanoja oli seinällä sievästi rivissä.

oak barrel.jpg
Reissu alkaa aina Oak Barrelista, mistäs muualtakaan!

Eurooppa

Gdańskissa, Puolassa, sai hyviä oluita etsiä kissojen ja koirien kanssa. Löytyi kuitenkin vähän vanhan kaupungin laidalta Labeerynt, johon pääsi jälleen portaita alas kulkemalla. Nämä on vähän näitä tietäjät tietää -baareja, mutta onneksi uteliaisuus voitti ja kurkistin sisään.

Hanassa oli erittäin tuoreita mehuja, joista hyvän mielen jätti Trzech Kumplin Taura, New Zealand double IPA, jota hörpin samalla kun kuuntelin ämyreistä pauhaavaa Slayeria. Ei huono yhdistelmä!

Manchesterissa, Englannissa, on ainakin Beermoth, jossa kannattaa käydä. Lisäksi Beermothilla on kauppa muutaman kilometrin päässä baarista. Kaupassa on mainio olutvalikoima.

Täältä tosin ostin yhden virhestoutin, Amundsen Breweryn Dessert In A Can – Chocolate Mudcake Stoutin. En tiedä mitä helvettiä oikein ajattelin, jos en voi sietää liian kahvimaisiakaan stouteja. Meinasin vissiin, että nestemäinen, ylimakea mutakakku menee muitta mutkitta. Kaksi matkakumppaniani onneksi tuhosivat tuon tölkin nälkäänsä.

Onneksi sieltä tarttui matkaan myös Wylamin Echoes of Vastness, DDH APA, jonka kaunis etikettitaidekaan ei jättänyt kylmäksi.

Manchesterissa ei voi jättää väliin Cloudwaterin panimoa, jonka yhteydessä toimii myös kauppa. Mainittakoon Cloudwaterilta vaikkapa helles, märzen ja DDH IPA.

Cardiffissa, Walesissa, saa samasta paikasta hyvää pizzaa ja olutta. Zero Degrees sijaitsee ihan keskustassa ja pizzaa syödessä voi samalla nuuhkia maltaan ja humalan tuoksuja; panimo kun sijaitsee samassa tilassa.

Walesissa kannattaa ottaa hanasta Brains Black -stoutia. Se on kevyttä ja helposti juotavaa, seurustelustouttia. Ihan kuin Guinness.

Dublinissa, Irlannissa, kannattaakin käydä katsomassa turistivibastaan huolimatta Guinnessin Storehouse, jossa tutustutaan Guinnessin historiaan ja tekemiseen. Se on ihan hauskaa ajanvietettä!

Kierros tehdään itsenäisesti opasteiden kanssa koko ajan ylöspäin kulkemalla. Lopuksi juodaan pääsylipun hintaan sisältyvä Guinness ylhäällä skybarissa.

Länsi-Ranskaa ja Belgiaa kiersin kolme viikkoa, josta saisi kokonaisen oman postauksen. Siellä tuli juotua sellasia harvinaisia luostarioluita, että… Ehkä joskus vieraskynässä siitä lisää!


Kirjoittaja on lappeenrantalainen kuvittaja ja olutnautiskelija, joka kuuntelee krapulassa Toton Africaa, koska panhuilut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑