Olutmedioita, onko noita?

Missä on nuoriso, missä on tulevaisuus?

“Olutblogit tulevat kuolemaan parin vuoden sisällä.” Samaa mantraa olen kuullut jauhettavan jo ties kuinka monta vuotta, mutta profetia ei ole kuitenkaan toteutunut. Miksi? Miksi (varsinkin) olutpuolella kirjoitettu sana pitää yhä pintansa, ja podcastien tai vlogien kaltaiset mediat eivät saa sanansijaa?

Inspiraatio tähän tekstiin tuli melko yllättävältä taholta, nimittäin olutblogien väheksyjänä tunnettu Heikki Kähkönen kommentoi Olutoppaan foorumilla Tekeekö Olutopas.info kuolemaa? -ketjussa seuraavasti:

“Selailin myös Blogwatchiin linkitettyjä blogikirjoituksia. Vähintään yhtä väsynyttä on meno sielläkin. Vain Arde elää. Olutoppaan blogimestaruus on jälleen läpihuutojuttu.”

Olen jostain asioista Kähkösen kanssa samaa mieltä (vaikka olenkin “diipadaapasta” nauttiva diletantti), mutta usein myös eri mieltä. Kuten nyt. Vaikka Arde arvioi oluita edelleen hämmentävän kovalla tahdilla, niin ei hän yksin kentällä ole. Kotimainen blogi-, tai oikeastaan some-maailma on vain muuttunut Ari Juntusen ympärillä.

Myös Postin lakon takia eilen ilmaisena digilehtenä ilmestynyt Olutposti 4/19  kirjoitti olutblogeista, joten päätin itsekin ottaa osaa keskusteluun.

Aloitin Bönthöö bönthöön Lily.fi-sivuston alaisuudessa loppuvuodesta 2015. Se oli hyvä ajoitus, sillä olutblogeja ei vielä ollut kyllästymiseen asti. Pari vuotta eteenpäin ja tuntui, että blogeja syntyi samaan tahtiin pienpanimoiden kanssa. Osa jäi elämään, mutta suurin osa hiipui hiljalleen hautaansa. Tai ainakin siltä se vaikutti, kun aktiivisuus muuttui nopeasti epäaktiivisuudeksi.

Itse jaksoin naputtaa näppäimistöä. 20, joskus 30 tekstiäkin kuukaudessa. Luotin paikoin enemmän määrään kuin laatuun. Hiljalleen asiat alkoivat kuitenkin muuttumaan ja tahti hidastui. Olutarvioiden kirjoittaminen ei enää tuntunut niillä määrillä mielekkäältä ja työ alkoi haitata harrastusta. Vuonna 2015 halusin bloggaamisesta korvaukseksi vain ilmaista olutta, viimeistään tänä vuonna se on tehnyt minusta olutalan ammattilaisen. Tai ainakin puolisellaisen. Se oli oikeastaan unelma, jonka olemassaoloa en tajunnut kuin vasta siinä vaiheessa, kun se oli jo tapahtunut. Outoa.

Nykyään Bönthöö bönthöö on… Niin, te lukijathan sen paremmin osaisitte kertoa. Enemmän tästä on tullut jonkinlainen CV:n ja mainospaikan välimalli. Muualle kirjoitettuja juttuja ja tapahtumailmoituksia. Toki yritän myös epäsäännöllisen säännöllisesti tuottaa mielenkiintoista alkuperäistä sisältöä, mutta totuus on lopulta tämä: jos on mahdollista saada työstä rahaa, niin se menee blogikirjoitusten edelle. Syyni ja tekosyyni on siis paha raha. Korvaukset ovat pieniä, mutta ne ovat kuitenkin palkkoja. Tehdystä työstä on kiva saada palkkaa.

Ach so. Olenhan minä tehnyt viime aikoina blogiinkin muutaman kaupallisen yhteistyön, joten siinä mielessä sekin osa sielua on myyty. Hah.

Se minusta. Mitäs muualla Suomessa tapahtuu? Arden rinnalta kun kuitenkin löytyy muitakin aktiivisia ja mielenkiintoisia olutblogeja, vaikka Kähkönen muuta väittää.

Tuopillinen on aina yhtä relevantti. Sisältöä tulee sopivaan tahtiin ja se on oikeastaan aina viihdyttävää; olutarvioista matkaraporttien kautta perinneruokaparituksiin. Tosin baarireissu-artikkeleita on ikävä, sillä niistä omakin blogikipinä syttyi aikoinaan. Olutkellari julkaisee postauksia useamman kerran viikossa. Hyvin alustettuja ja pitkälle mietittyjä olutarvioita enimmäkseen. J-P Jylhän voikin nähdä hyvin Arden luotisuorien ja pikaisten arvioiden vastakohtana. Kaikista mielenkiintoisinta on, jos molemmat herrat ovat kirjoittaneet samasta oluesta.

Tuopin ääressä -Arto on pysynyt melko hissukseen sen jälkeen kun lähti Ruosniemen Panimolle keittohommiin. Ymmärrettävää. JaskanKaljat on varmasti yhä maan tunnetuin olutbloggaaja. Reittausblogilla tuntuu olleen saison- ja kotiolutpsykoosi päällä jo tovin. Pint Generalin pitkälti haastatteluihin perustuva asiapitoisuus toimii, mutta kovin aktiiviseksi kenraalia ei voi haukkua. Olutkoiran historiantunnit ovat usein mielenkiintoista luettavaa. Humaloidut kartoittavat Oulun aluetta. Pete on ihanan elämänmakuinen.

Varmasti jäi jotain hyviä olutblogeja mainitsematta. Pahoittelen siitä. Huonoja en jaksa edes mainita, koska en niitä lue. Siis näitä verkon perällä pälyileviä raapustelijoita, joiden nimi liittyy maltaaseen, humalaan, tuoppiin… Kyllä te tiedätte. Eikä se tekstikään ole aina sujuvaa tai millään tavalla “janoa herättävää”.

Olutblogeja siis on, aktiivisia sellaisia. Mallasjuomasta kirjoitetaan myös yhä enemmän esimerkiksi ruoka-, matka- ja lifestyleblogeissa. Tuntuukin, että blogit ovat SE media olutpuolella. Toki arviot ovat siirtyneet yhä enenevissä määrin olutraamattu Untappdiin. Tai kuvien kera Instagramiin, kuten Olutta Helsingissä -blogi teki taannoin.

Mutta missä ovat muut perinteiset olutmediat? Viinille-lehden Oluelle-liite lopetettiin, joten printtilehdistä jäljelle jäi vain Olutposti. Olutposti toimii myös verkossa ja sen lisäksi esille voi nostaa Heikki Kähkösen päätoimittaman Viisi tähteä -julkaisun, jonka kohderyhmänä on enemmän ravintola-alan ammattilaiset. Onko edes muita? Ehkä juomalehti Shaker tippuu samaan lokeroon.

Entäpä sitten ne “modernimmat” mediat, kuten alussa mainitut podcastit ja videot. Miksei niitä näy kartalla? Toki olen itse puuhastellut molempien parissa, mutta sen te lukijat varmasti jo tiesittekin. Missä ovat intohimoiset uudet kasvot. Tai äänet.

Tulee mieleen oikeastaan vain kaksi esimerkkiä: podcast-puolelta kovien tekijöiden (Greta Mäkinen, Heikki Ylinen, Janne Koskenniemi) Panodraama ja videoista NeManniset-kanava YouTubessa, joka on vasta kolmisen viikkoa vanha. Siinäpä ne.

Juho Virtasen Mallasasiamies-kesätyö oli myös hyvin lähellä sitä, mitä olutmedialtani haluaisin: monipuolista ja viihdyttävää. Toivottavasti jatkoa seuraa?

Olut kaipaisi kipeästi nuorennusleikkausta. Äh, leikkaus on väärä sana. Kaipaisi nuorennuslisäystä, jotta saisimme kerättyä eri medioiden kautta monet ikäryhmät saman juottoastian äärelle. Diversiteettiä, katsos. Sillä ollaanpa rehellisiä: ala on pahasti kääpääntynyt. Tuoreita naamoja toki tulee koko aika lisää panimo- ja ravintolapuolelle, mutta jos ja KUN median beerfluencerit ovat VÄHINTÄÄN puolet vanhempia kuin se sukupolvi, jota oluen pariin pitäisi houkutella, niin voiko yhtälö toimia? Ei. Kuusikymppinen kivenkova ammattilainen on parikymppisen silmissä vain kuusikymppinen.

Enkä itsekään enää varsinaisesti nuorisoa edusta.

Olutharrastajien ja olutalaa seuraavien keski-ikä liikuskelee jossain kolmen- ja viidenkymmenen välillä. Se on hyvä ikähaitari, mutta ääripäihin toivoisin eläkeläisten lisäksi nuorisoa, joka haluaa käyttää (vähät?) rahansa makunautintoihin. Ja jos se makunautinto olisi yhä useammin olut, niin ehkä nuoremmat osaisivat alkaa vaatimaan mielenkiintoisen juoman ympärille myös mielenkiintoista ja ennen kaikkea heille kohdistettua mediaa. Paino sanalla ehkä. Täyttä arvailuahan koko sosiaalinen media lopulta on. Mikä on LIT ja mikä taas LTI.

Mistä siis saisimme uusia mediahahmoja oluen pariin? Siihen en todellakaan osaa vastata, sillä tämä keskustelu on käyty tuoppien äärellä jo tuhat kertaa, ja mahdolliset lopputulokset laskettu pisoaariin yhtä usein. Mutta jos jostain löytyisi “craft beerin Roni Back”, sellainen koko kansan olutpoika, se olisi lottovoitto koko alalle. Myös niille jäärille, joiden mielestä koko some on vain pipopäiden ohimenevää hömpötystä.

Suomi on pieni maa ja craft beer -kulttuuri hyttysen piikki makropanimoiden turpeissa kaljamahoissa. Uskon silti vakaasti, että olemme hitaasti mutta varmasti siirtymässä kohti uudenlaista olutkenttää, jossa kaikilla on yhtä voimakas ääni; nuorilla, vanhoilla, kirjoittajilla, puhujilla, tekijöillä, nauttijoilla… Sinulla.


Kuva: Jarkko Järveläinen

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑