Bissen ja musiikin paritus: Salama & Valo (Vieraskynä)

Sanat ja kuvat: Lassi Saarinen


Musiikki ja bisse kulkevat usein yhdessä, oli kyseessä sitten festaritunnelman nostattaminen tai kavereiden kanssa etkoilu. Mutta kuinka usein näitä kahta yritetään saada sopimaan toistensa kanssa yhteen mahdollisimman hyvin? Voisiko bisse saada musiikin kuulostamaan paremmalta, tai musiikki juoman menemään kurkusta alas helpommin?

Tätä lähdettiin selvittämään kahden valikoidun esimerkin voimin. Bisse ja musiikki ovat molemmat suomalaisia ja nojaavat ensinäkemältä tummempaan estetiikkaan. Synkän ulkoasun alla on kuitenkin oletettavasti vähintään pienen kaupallisuuden tavoittelua, eli niin sanotusti helposti sulatettavasta kamasta pitäisi olla kyse. Sanottakoon, että musiikki oli entuudestaan tuttua, mutta kyseinen bisse ei. Tässä siis testataan Salama Brewing Companyn Oozen (4,9-prosenttinen nitro milk stout, jossa mausteena kahvia, kaakaota, vaniljaa ja laktoosia, toim. huom.) ja Ville Valon VV-artistinimen alla julkaistun Gothica Fennica Vol. 1 -EP:n yhteensopivuutta.

Ensimmäinen kulaus Oozea on hieman hämmentävä. Odotin laktoosin tuovan mukanaan hiukan enemmän makeutta, mutta myöskään paahteisuus ei käy päälle. Tämä pelittää aika hyvin myös ensimmäisen biisin Salute the Sanguinen kanssa, mikä ei ole herkintä Valoa, eikä myöskään rajuimmalla menolla varustettua. Tässä kohtaa siis sekä bisse että biisi sopivat kivasti yhteen.

Kun toinen biisi Run Away from the Sun lähtee soimaan, on meininki hiukan eri. Musiikin imelyys ottaa selvän askeleen ylös, eikä Ooze meinaa pysyä tässä perässä. Tämä voi toisaalta toimia myös tasapainottavana tekijänä, mutta henkilökohtaisesti olisin ollut valmis viemään ällölällyilyn ja makeuden tässä kohtaa äärimmilleen. Ei ehkä huonoin mätsi, muttei ehkä osuvinkaan.

EP:n viimeisen biisin alkaessa kauppavahvuinen stout on huvennut vähän aiottua isommilla huikilla. Tämä saattaa näkyä myös tekstiä tuottavan, lauantaita viettävän kirjottajan pään nyökkymisenä Saturnine Saturnalian introriffin lähtiessä soimaan. Ihan kuin makeutta alkaisi löytyä Oozesta hieman lisää, tasapaino makujen kesken tuntuu toimivan paremmin kuin aiemmin. Kun tämä maailmaa mullistava löytö kombotaan biisin vivahteiden vaihtelun kanssa, tuntuu paritus onnistuneelta.

Musiikki ja bisse menivät siis molemmat helposti alas. Hiukan makeampi stout olisi tehnyt yhteensopivuudesta ehkä vielä paremman, mutta huonosta kokemuksesta ei missään tapauksessa ole kyse. Yhteenvetona voitaneen todeta, että bisse ja biisit voivat siis todellakin tukea toisiaan.

Salama & Valo 2 oikee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑